конско месо

Европол задържа 66 души за скандала с конското месо

Европол съобщи, че 66 души са арестувани за търговията на конско месо, което не е било подходящо за човешка консумация. Също така са били е конфискувани банкови сметки, собственост и луксозни автомобили след разследване във връзка със скандала, който преди години шокира европейските потребители.

При извършени тестове в Ирландия през 2013 г. се оказва, че някои продукти, описани като говеждо месо, в действителност са били от чисто конско месо

Испанската полиция е започнала разследване на група, която е убивала коне, които са били твърде стари или болни, за да бъдат консумирани от хора. Освен това те са подправяли документацията и са я изпращали в Белгия, която има славата на голям износител на конско месо в ЕС.

Европол съобщава, че 65 души са арестувани в Испания, а основният заподозрян – холандски гражданин, е бил хванат в Белгия.

„В Испания арестуваните са обвинени в престъпления като малтретиране на животни, подправяне на документи, престъпления срещу общественото здраве, пране на пари“, пише в официално заявление на европейската полицейска агенция.

- реклама -