Европол свали над 100 сървъра, част от тях – в България

Четирима души бяха арестувани в рамките на операция на Европол, при която организацията свали над 100 сървъра. Акцията е в рамките на мащабна международна операция за борба със зловредния софтуер (малуер), съобщи институцията.

Сървърите са били разположени в България, Канада, Германия, Литва, Нидерландия, Румъния. А също Швейцария, Великобритания, Съединените щати и Украйна. Операцията, наречена „Край на играта“, е инициирана и ръководена от Франция, Германия и Нидерландия.

Според нидерландската полиция атаките са ощетили жертвите, предимно компании и национални институции, със стотици милиони евро. Системите на милиони физически лица са били заразени.

Операцията от 27 до 29 май е довела до един арест в Армения и трима други в Украйна. Извършени са обиски в двете страни, както и в Нидерландия и Португалия, пише БГНЕС. В допълнение към четирите ареста, осем заподозрени, които се укриват и са свързани със случая, ще бъдат добавени към списъка на най-издирваните лица в Европа.

Един от заподозрените е спечелил най-малко 69 млн. евро (75 млн. долара) в криптовалута, като е отдавал под наем сайтове на престъпна инфраструктура за разпространение на софтуер за откуп.

Ботнетът е мрежа от компютри, заразени със злонамерен софтуер и контролирани от хакери. Властите се насочиха към зловреден софтуер Dropper – с имена IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee и Trickbot.

- реклама -