Concept For Corruption, Bankruptcy Court, Bail, Crime, Bribing, Fraud, Judges Gavel, Soundboard And Bundle Of Dollar Cash On The Rough Wooden Textured Table Background.

Европол разби суперкартел, снабдявал 1/3 от кокаина в ЕС (Видео)

Европол разби суперкартел, снабдявал 1/3 от кокаина в ЕС. Полицията е разбила огромен „суперкартел“ за наркотици, който е контролирал една трета от търговията с кокаин в Европа.

Арестувани са 49 души в различни страни,

включително шестима основни заподозрени в Дубай, съобщи Европол.

В рамките на огромната международна операция са иззети 30 тона от наркотика и са извършени арести във Франция, Испания, Белгия и Нидерландия, се казва в

изявление на полицейската агенция на ЕС.

„Наркопласьорите се бяха обединили в така наречения „суперкартел“, който контролираше около една трета от търговията с кокаин в Европа“, заявиха от Европол.

„Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените беше огромен и в хода на разследванията правоприлагащите органи иззеха над 30 тона наркотици.“

От Европол съобщиха, че Дубай е арестувал двама

„високопоставени“ заподозрени, които са свързани с Нидерландия, други двама, свързани с Испания, и още двама, свързани с Франция.

„Единият от нидерландските заподозрени е изключително голяма риба“, заяви пред АФП пожелал анонимност източник от Европол.

Тринадесет души са арестувани в Испания,

шест във Франция и десет в Белгия, а 14 души са арестувани през 2021 г. в Нидерландия в рамките на същата операция, съобщи той.

Нидерландските прокурори заявиха,

че ще поискат екстрадирането на заподозрените от Обединените арабски емирства.

Един от заподозрените е 37-годишен мъж с двойно гражданство – нидерландско и мароканско, който е задържан за предполагаем внос на хиляди килограми кокаин в Нидерландия през 2020 г. и 2021 г.

„Това са тежки криминални престъпления,

отнасящи се до международен трафик на наркотици, главно от Южна Америка през пристанищата на Антверпен и Ротердам“, се казва в изявление на нидерландската прокуратура.

Другият е 40-годишен гражданин с двойно гражданство на Нидерландия и Босна и Херцеговина, се казва в съобщението.

 БГНЕС

- реклама -
error: Съдържанието е защитено