киберпрестъпления

Европол предупреждава за скок на киберпрестъпленията в коронавирусната криза

Подобно на всички останали в условията на пандемията, и престъпниците също явно си стоят вкъщи – но те просто прибягват до различни методи, за да спечелят пари.

Това е изводът от нов доклад на Европол, който разкрива, че престъпниците се приспособяват, за да се възползват от глобалния хаос, съобщава Евронюз.

Докато много полицейски управления отчитат затишие при физическите престъпления, при други видове престъпления има разцвет – и тези числа се очаква само да се увеличават.

Европол определи киберпрестъпността, измамите, фалшифицираните стоки и организираната престъпност за незаконно придобиване на имоти като категории, които предизвикват особено безпокойство.

„Това, което виждаме, е, че престъпният бизнес продължава, но не както обикновено“, каза Катрин де Бол, изпълнителен директор на Европол. „Престъпниците наистина злоупотребяват с пандемичната ситуация.“

Консумативи като ръкавици, маски за лице и дезинфектант за ръце вече са трудни за намиране в аптеките, оставяйки вратата отворена за измамници, които твърдят, че продават продуктите онлайн.

Те вземат парите ви, но никога не изпращат стоките. Могат да бъдат изпратени и фалшиви продукти – например сте се опитали да закупите маска N95, медицински продукт, предназначен да филтрира въздуха, но ако не идва от реномиран продавач, вместо това бихте могли да получите евтин боклук.

В много страни правителствата обещават пари за гражданите в икономическата криза, предизвикана от пандемията. Но много от програмите все още не са напълно готови, оставяйки хората в неведение как ще получат парите. В Канада има съобщения за измамни текстови съобщения, които обещават да свържат получателите с държавни средства. Измамата е насочена към получаване на банкови данни от нищо неподозиращите жертви.

Някои престъпления са значително по-злонамерени. На 13 март кибератака бе насочена към Университетската болница в Бърно в Чешката република, принуждавайки ги да отложат операциите и да изпратят тежко болни пациенти в близка алтернативна болница. Целият ИТ отдел трябваше да бъде затворен, осакатявайки главния център за грижи точно когато пандемията COVID-19 се разрази.

„Наистина трябва да бъдете внимателни, когато имате достъп до интернет у дома. Трябва да защитите компютъра си както защитавате дома си“, каза Де Бол.

„Престъпниците винаги ще се опитват да разкрият самоличността ви, те винаги ще следят парите ви. Затова трябва да бъдете много внимателни, когато отваряте имейли, когато искате да купите нещо в интернет – например много търсените в момента маски и ръкавици. Не купувайте онлайн тестове за COVID-19, защото това ще са фалшиви тестове“.

И макар личната отговорност да е ключова, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че ЕС прави най-доброто, за да се противопостави и да овладее проблема.

- реклама -