Европол картички престъпници българин Ивайло Митев

Европол изпрати картички на най-търсените престъпници. Пише на българина Ивайло Митев: Имаме малка изненада за теб!

Полицията в европейски държави това лято прибягна да необичаен начин за проследяване на 21 издирвани престъпници.

Агенцията им изпраща по интернет картички с благопожелания и разпространява снимките им.

Така българинът Ивайло Митев, издирван за убийство и побой получава следното послание: „Здрасти Ивайло! Имаме малка изненада за теб! Върни се скоро и няма да съжаляваш! Полицията!“.

Според справката на Европол, Ивайло Митев, по прякор Свинята е издирван за убийство и раняване. Той е с тригодишна присъда.

„Скъпи Артър, белгийските пържени картофки са най-вкусните и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – имаме чудесна изненада за теб”, пише на картичка, изпратена от белгийската полиция.

Илюстрирана с рисунка статуята на момченцето Manneken Pis, което е емблемата на Брюксел, фунийка с картофки и чаша бира, картичката е адресирана до Артър Нороки, който се укрива след като беше осъден за наркотрафик от съд в Брюксел през 2014.

Лятната кампания на Европол започна в рамките на продължаваща инициатива за откриване на следите на най-търсените престъпници на континента.

„Скъпи Фарук, знаеш, че животът е най-хубав в сладка Франция. Надяваме се скоро да се прибереш”, пише в картичка от френската полиция, която завършва с фразата „Липсваш ни”. На картичката са Айфеловата кула, мъж с работен комбинезон, който държи франзела и бутилка червено вино. Тя е за Фарук Хаши. Той е осъден задочно през 2009 на 20 години затвор за няколко въоръжени грабежа и се смята, че живее във Франция, Белгия или Холандия.

Зад хумористичното послание обаче се крие сериозната цел на Европол да накара хората да следят сайта на полицейската агенция и това да помогне за издирване на престъпници, които се укриват от правосъдието.

От започването на издирването на „най-търсените” на сайта www.eumostwanted.eu през януари 2016 са открити и заловени 36 души – 11 от тях като пряк резултат от информация, подадена на Европол.

След предишна подобна кампания бяха арестувани трима души, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам. Холандци са влизали в сайта, забелязали са снимката на беглеца и са го разпознали като работещ в бар. Два дни по-късно той е бил арестуван.

Европол залага и на това, че и престъпниците отиват на летуване и там също могат да бъдат разпознати. Често престъпниците избират да посещават Испания, Турция и Италия.

- реклама -