Европейците се противопоставят на идеята на Тръмп за връщане на Русия в групата на Г-7

Русия трябва да промени подхода си преди да може да започнат каквито и да било разговори за връщането й в групата Г-7, заяви високопоставен британски правителствен източник, цитиран от Ройтерс

„(Министър-председателката) винаги е казвала, че трябва да се ангажираме с Русия, но трябва да сме нащрек“, каза източникът. „Трябва да си напомняме защо Г-8 стана Г-7 – това стана след като Русия незаконно анексира Крим…Оттогава наблюдаваме пагубна дейност на Русия по много различни начини, включително по улиците на Солсбъри в Обединеното кралство“.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че форматът Г-7 трябва да остане непроменен, без връщане в него на Русия, предаде Франс прес.

„Виждам много спекулации за формата Г-7, говорят за Г-6+1 и за минус едно. Но седмицата е щастливо число, най-малкото в нашата култура“, каза Туск в коментар на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта от връщане на Русия и възстановяване на формата Г-8, предаде ТАСС.

„Това, което ме тревожи най-много обаче, е да виждам, че световният ред, основан на общи правила, не се оспорва от обичайните заподозрени, а изненадващо, от главния си архитект и гарант: САЩ“, каза на пресконференция Туск, цитиран от АФП.

Предложението на президента Тръмп за връщане на Русия в Групата на седемте не изглежда „последователно“ от гледна точка на най-новите санкции, наложени от САЩ на Москва, съобщи източник от френското президентство.

Целта на френския президент Еманюел Макрон е да представи обединен европейски фронт на срещата на Г-7, каза източникът и добави, че Макрон се стреми в документа, приет на форума, да бъдат споменати правилата за международна търговия, реформата на Световната търговска организация, Парижкото споразумение за климата, както и да бъде постигнат консенсус за Иран и Либия, съобщи Ройтерс.

Източник: БТА

- реклама -