Европейският здравен сертификат влезе в сила

Европейският здравен сертификат, който влиза в сила от днес, ще бъде необходим при пътуване с 33 европейски страни, предаде Франс прес.

За да можете да пътувате в тези страни, е необходимо да имате поставена ваксина срещу COVID-19, да сте преболедували от вируса или да предоставите отрицателен тест.

Здравният пропуск ще бъде достъпен в хартиен и в цифров вариант и ще бъде под формата на QR код, който ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании (независимо дали става дума за самолет, влак или кораб) и от полицията.

Сертификатът съдържа данни за самоличност (име, дата на раждане) и данни във връзка с ваксинацията (вид ваксина, брой на поставените дози, дата на ваксинацията) или за теста (дата и вид на теста и дали резултатът е отрицателен или положителен).

Европейският пропуск ще е един и същи в 27-те страни от Европейския съюз и в още шест други страни (Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария). В някои страни обаче ще важат някои допълнителни правила за желаещите да влязат на територията на съответната страна.

- реклама -