СЕТА

Eвропейският съюз и Канада подписват СЕТА утре

Европейският съюз и Канада ще подпишат търговското споразумение СЕТА в неделя на среща в Брюксел. Това ще се случи след като Валония и в последствие Белгия решиха да подкрепят споразумението, от чието подписване зависи и отпадането на канадските визи за българските граждани.

„Мисията изпълнена! Току що се разбрах с премиера Джъстин Трюдо да проведем Срещата ЕС-Канада тази неделя“, написа председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск в Туитър.

Новината потвърди и канадският премиер Джъстин Трюдо. „Срещата Канада-ЕС ще бъде в неделя. Чудесна новина и аз очаквам да бъда там“, написа от своя страна Трюдо в Туитър.

Европейският съюз още снощи съобщи в изявление, че 28-те страни-членки са одобрили споразумението.

„Горд съм да потвърдя, че ЕС е най-сетне готов да подпише всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада. Това е важно събитие за търговската политика на ЕС и нашия ангажимент към нея”, коментира министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, който към момента е ротационен председател на ЕС.

СЕТА
Парламентът на Валония подкрепи СЕТА

Валония се предаде

По-рано вчера парламентът на белгийския регион Валония одобри споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. В парламента в град Намюр, намиращ се южно от Брюксел, 58 депутати подкрепиха договора, а петима гласуваха против. Така Валония стана първият френскоговорящ регион в страната приел споразумението, а това позволява на белгийското правителство да даде своята благословия на ЕС да подпише документа.

- реклама -