Урсула фон дер Лайен

Европейският съвет предлага германският военен министър за председател на ЕК

Европейският съвет предлага германския военен министър Урсула фон дер Лайен да бъде избрана за следващ председател на ЕК

Това решиха лидерите от държавите – членки, след като два дни водиха тежки преговори в Брюксел.

Европейския съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел за срок от две години и половина и възможност за втори мандат.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел.

Кристин Лагард е предложена за ръководител на Европейската централна банка за един-единствен мандат от осем години.

Германия се е въздържала по отношение на решението за висшите длъжности, съобщиха за „Политико“ пет дипломати. Нито една страна не е гласувала против предложението.

Досегашният председател на съвета Доналд Туск заяви, че постигнатото разпределение е между двама мъже и две жени. Ако бъде утвърдена от ЕП, Фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на ЕК, уточни той.

„Европарламентът избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа“, каза Туск. Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората – за Европейската народна партия. Спряганите имена са на Сергей Станишев и Манфред Вебер.

- реклама -