Европейският съд решава въпроса за отмяната на Брекзит

Очаква се днес Европейския съд да постанови дали Великобритания може едностранно да се откаже от своето решение да напусне ЕС. По-рано Тереза Мей потвърди, че британският парламент ще гласува утре споразумението по Брекзит.

Генералният адвокат на съда представи по-рано мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави-членки на ЕС.

Очакваното решение на съда ще дойде ден преди британският парламент да гласува дали да приеме договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за напускането на ЕС от страна на Великобритания.

Разделението на Острова обаче е налице и бе белязано от демонстрации за и против Брекзит.

Разделение се чувства и в кабинета. Прогнозите са, че депутатите ще отхвърлят споразумението с Брюксел. Ако това се случи, премиерският пост на Тереза Мей е под въпрос.

Сред възможните сценарии в случай на отхвърляне на сделката по Брекзит от страна на британския парламент е версията за предсрочни избори. Ако парламентът не одобри споразумението с ЕС, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново.

Британските лейбъристи са готови за властта, ако Мей се провали в парламента.

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер  Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините.

Джон Трикет, член на кабинета в сянка, заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи избори, ако Тереза Мей загуби вота. Той изтъкна в интервю за „Скай нюз%, че това е предпочитания вариант от лейбъристите, но ако това не стане, „Ние сме готови да сформираме правителство на малцинството, ако това е необходимо и това може да стане още в сряда сутринта, като се опитаме да подновим преговорите и да придвижим страната напред в много по-добра посока.“

- реклама -