Национален план за ваксиниране, ваксини

Европейският съд по правата на човека: Задължителните ваксини са „необходими в демократичното общество“

Европейският съд по правата на човека постанови, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. Решението е след жалба, подадена от чешки семейства заради задължителните ваксинации за деца срещу различни болести.

„Мерките биха могли да се считат за „необходими в демократичното общество“, пише в решението на съда. Уточнява се, че здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата.

„Целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания, чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет“, се добавя в него.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8 относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести.

Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу Covid-19 в пандемията.

„Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия Covid-19“, заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализиант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

Необходимостта от голямо ниво на стаден имунитет за потушаване на пандемията от Covid-19 предизвика дебат за необходимостта от възможни задължителни ваксинации, на което се противопоставя скептицизма сред някои нации по света относно имунизацията.

- реклама -