Европейският съд

Европейският съд освободи Холандия от отговорност за клането в Сребреница

Европейският съд за правата на човека отхвърли иска командването на холандските сили да бъде дадено на съд за това, че не е предотвратило смъртта на трима мюсюлмани в клането в Сребреница през 1995 година.

Европейският съд единодушно обяви жалбата за недопустима и решението му е окончателно

Семействата на трима босненци, убити заедно с около 8000 други след като вече не са били под защитата на холандските миротворци, поискаха през октомври трима бивши командири на частите на ООН да бъдат съдени за смъртта на близките им.

Ищците твърдят, че мъжете били принудени да избягат и да попаднат в ръцете на босненските сръбски части начело с генерал Ратко Младич.

Жалбата беше внесена след като холандски апелативен съд постанови, че командирът на холандския батальон Том Кареманс, заместникът му Роб Франкен и офицерът Беренд Оостервеен не носят наказателна отговорност.

Европейският съд изтъква в мотивите си, че холандските власти вече са „разследвали в достатъчна степен” ролята на миротворците в клането, най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Миналата година холандското правителство обяви, че ще изплати на семействата по 20 000 евро като компенсация, след като цивилен съд се произнесе, че държавата носи отговорност за смъртта на Мухамед Нуханович, баща му Ибро и Ризо Мустафич. 27-годишният Нуханович е бил преводач на холандския батальон, а Мустафич – електротехник.

Около 2000 холандски войници служиха като миротворци в разгара на тригодишния конфликт, отнел живота на 100 000 души и оставил без покрив 2,2 милиона.

- реклама -