ЕК

Европейският парламент утвърди състава на новата ЕК с председател Урсула фон дер Лайен

Европейският парламент утвърди състава на новата ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

461 от евродепутатите подкрепиха кандидатурите за комисарите, 157 бяха „против“, а 89 се въздържаха от правото си на глас.

Новият екип ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември

По-рано при представянето на програмата и състава на новата Европейска комисия, фон дер Лайен каза, че вратите на ЕС за Западните Балкани остават отворени и тя напълно подкрепя предложението за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Процесът на присъединяване предлага уникална възможност за насърчаване и споделяне на нашите основни ценности и интереси“, посочи новия председател на ЕК.

ЕК
сн. БГНЕС

„ Трябва да покажем на приятелите си на Западните Балкани, че споделяме един и същ континент, същата история, същата култура и споделяме една и съща съдба. Нашите врати остават отворени.“

Тя потвърди европейската перспектива на Западните Балкани и продължаването на процеса на реформи за целия регион.

Урсула фон дер Лайен посочи още, че е доволна, че в екипа й има опитни дипломати като Жозеп Борел и Оливер Вархейли, които ще насърчават и защитават интересите на ЕС и ще подкрепят партньорите от ЕС.

Ще укрепим партньорите си чрез сътрудничество, тъй като силните партньори правят ЕС силен“, каза тя.

сн. БГНЕС

В допълнение към Западните Балкани, първият ангажимент на Комисията, по думите на председателя на Комисията, ще бъде „Зелената сделка“, която ще бъде представена на 11 декември преди срещата на върха, въпреки опасенията, свързани с изменението на климата.

Фон дер Лайен се фокусира върху защитата на климата, ролята на ЕС във външните работи, търговията и икономиката на ЕС, дигитализацията и иновациите.

Тя подчерта, че ЕС ще получи геополитическата комисия, от която „отчаяно се нуждае“.

„Страните от Изтока, Запада, Юга и Севера се нуждаят от истински партньор в лицето на ЕС“, заяви Фон дер Лайен.

Очаквайте подробности!

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -