Европейският парламент не успя да избере председател на първото гласуване

Европейският парламент не успя да избере новия си председател по време на първия кръг на гласуване, предстои втори кръг, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни.

Кандидати бяха Ска Келер (Германия, „Зелените“), Сира Реаго (Испания, Европейската обединена левица), Давид-Мария Сасоли (Италия, социалдемократи) и Ян Захрадил (Чехия, Европейски консерватори и реформатори).

Най-голям брой гласове на първия кръг получи Сасоли, който в предишното събрание беше заместник-председател (325 гласа).

На второ място е Захрадил със 162.

Следват Келер със 133 и Рего с 42. За да бъде избран някой от тях трябва да гласовете на половината плюс един евродепутати.

Това е изключителна изненада с оглед снощния компромис, постигнат на Европейския съвет между правителствените лидери, според който шеф на Европарламента трябваше да стане италианецът Давид-Мария Сасоли. Именно затова ЕНП и либералите от „Обнови Европа“ не издигнаха кандидат за поста – за да подкрепят социалиста Сасоли.

По тази сметка обаче за него се губят повече от 100 гласа, което говори за масово недоволство сред евродепутатите от всички парламентарни групи. Членове на ЕП мърморят – кой открито, кой по-прикрито, колко са недоволни от начина, по който им е натрапена сделката. „Не могат да ни налагат отвън кой да е председател на Европейския парламент“, роптаят евродепутатите.

За да бъде избран соченият за фаворит Сасоли, са му нужни още 51 гласа, които не е ясно дали ще може да събере.

- реклама -