Европарламентът взе имунитета на Жан-Мари льо Пен за расистки изказвания

Европарламентът лиши от депутатски имунитет основателя на френската крайнодясна партия Национален фронт Жан-Мари льо Пен на днешната сесия в Страсбург.

Искането за лишаване на десния евродепутат от имунитет е на прокуратурата във френския град Нантер на основание насаждане на расова омраза.

88-годишният бивш лидер на Националния фронт е обвиняем по дело за антисемитски изказвания по отношение на известния френски певец от еврейски произход Патрик Брюел.

Евродепутатите гласуваха с вдигане на ръка след като гледаха видеоклип от 2014 година, който Льо Пен публикувал на сайта на Националния фронт. В него Льо Пен се заканва да сложи на място всичките си критици, между които и певеца Патрик Брюел, и използва каламбур, който визира газовите камери в концлагерите.

photo_verybig_1381650Скандалът избухна още през 2014 година

Льо Пен беше критикуван от цялото ръководство на партията Национален фронт и дори за пръв път и от дъщеря си Марин льо Пен, която нарече коментара му „политическа грешка”.

Комисията на Европарламента по правни въпроси посочи, че парламентарният имунитет „не позволява да се клевети, набеждава, да се подтиква към расова омраза и ли да се правят твърдения, които засягат честта на друг човек”.

Изключен от Националния фронт през 2015 година заради коментара му, че газовите камери са само детайл от историята на Втората световна война, Жан-Мари льо Пен вече не седи в групата „Европа на нациите и свободите”, съпредседателствана от дъщеря му Марин льо Пен.

Марин льо Пен е начело на Националния фронт от 2011 година. Тя планира да се кандидатира на президентските избори догодина като алтернатива на кандидата на републиканците.

- реклама -