Европейският парламент и Съветът на ЕС ще обсъдят задържането на Навални

Ръководителите на институциите на ЕС бързо изразиха загрижеността си в неделя вечерта за задържането на Алексей Навални при пристигането му в Русия и призоваха за незабавното му освобождаване.

Съответните изявления бяха разпространени в Tуитър в рамките на половин час след ареста на опозиционера Навални от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли.

Тази тема ще бъде предложена за обсъждане от Съвета на ЕС на ниво външни министри на 25 януари и на сесията на Европейския парламент, която се открива на 18 януари, казаха дипломатически източници в Брюксел пред ТАСС.

„Молим руските власти да освободят /Навални/ незабавно. Готови сме да го поканим в Европейския парламент“, написа Сасоли. Шарл Мишел заяви, че „задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо“ и призова „руските власти да го освободят незабавно“. „Руските власти трябва да зачитат правата на Алексей Навални и да го освободят незабавно. Политизирането на правосъдието е неприемливо“, заяви и Жозеп Борел. Всички тези публикации бяха публикувани от висшите служители на Брюксел почти едновременно, в рамките на 30 минути след съобщението за задържането на Навални на летище Шереметиево в Москва.

Дипломатически източник в Брюксел каза пред ТАСС, че тази тема ще бъде обсъждана през следващите дни на основните брюкселски он-лайн платформи. По-конкретно, темата ще бъде а в дневния ред на планираното заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри на 25 юни. Събеседникът на агенцията отбеляза, че съвместно изявление на страните от ЕС по този случай може да бъде публикувано още днес сутринта. То ще бъде представено и на сесията на Европейския парламент, която се открива на 18 януари, каза друг дипломат, а председателят на Европейския парламент Сасоли се очаква да повдигне въпроса в своята реч.

- реклама -