Европарламент, депутати, храни ферми контрол правила

Европейския парламент подкрепи насоките за Брекзит. Ева Майдел: Правата на българите на острова са защитени

Европейският парламент категорично подкрепи основните насоки на ЕС за излизането на Великобритания от съюза. Така окончателно беше решено, че първо ще се регламентира Брекзит, а чак след това ще се пристъпи към други споразумения.

Решението беше взето с мнозинство от 516 гласа „за“, 133 „против“ и 50 въздържали се. Европарламентът има право и на вето върху всяко решение, свързано с Брекзит в рамките на двугодишния период, предвиден за договаряне между Лондон и Брюксел.

Вие ще дадете тон на Великобритания“, заяви преговарящият от страна на ЕС с Лондон Мишел Барние малко преди вота в Страсбург. Той заяви, че посланието за преговорите би трябвало да бъде, че „колкото по-скоро ние договорим принципите за методично изтегляне, толкова, толкова по-рано можем да се подготвим за бъдещите ни отношения в търговията“.

По-рано от Европейския съюз отхвърлиха искането на британския премиер Тереза Мей за водене на паралелни разговори както за излизането от общността, така и за бъдещите търговски отношения.

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещата икономическа връзка между ЕС и Обединеното кралство.

Освен това текстът се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар: свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Накрая резолюцията посочва, че разговори за евентуални преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не могат да са валидни повече от три години, а споразумение относно бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Гражданите са най-важни

Според резолюцията интересите на гражданите трябва да бъдат на първо място още от самото начало. По-нататък се казва, че гражданите на Ирландия ще бъдат особено засегнати. Евродепутатите призовават всички страни да се придържат към ангажимента си по отношение на мирния процес в Северна Ирландия и да избегнат връщането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Затова особените обстоятелства, породени от тази ситуация, трябва да бъдат обект на приоритетно внимание при споразумението за оттегляне.

Резолюцията също така предупреждава Обединеното кралство да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглило от ЕС.

Текстът също така настоява ЕС-27 да проучи начини да отговори на опасенията на британските граждани, породени от загубата на правата на европейско гражданство.

Общи принципи на преговорите

Евродепутатите призовават и двете страни да преговарят добросъвестно и при пълна прозрачност, за да се осигури организирано оттегляне на Обединеното кралство.
Резолюцията отбелязва, че би било нарушение на европейското право, ако Обединеното кралство започне преговори за търговия с трети страни, преди да е напуснало ЕС. Текстът предупреждава, че същото важи и за двустранни преговори между Великобритания и отделни държави членки относно споразумението за оттегляне или бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Задълженията продължават

Великобритания ще продължи да се ползва с правата си от членството в ЕС до момента на напускане. В същото време тя също така ще трябва да продължи да носи своите отговорности, включително финансовите отговорности, произтичащи от настоящата многогодишна финансова рамка на ЕС. Някои от тези финансови задължения може да продължат да бъдат в сила и след датата на оттегляне на страната.

Тясно участие на Европейския парламент

Европейският парламент има намерение да развие допълнително някои елементи, посочени в настоящата резолюция в процеса на преговорите. Това може да стане например чрез приемане на допълнителни резолюции, включително по конкретни теми или секторни въпроси.

Днешната резолюция получи подкрепата на всички големи политически партии в парламента – от консервативната Европейска народна партия (ЕНП), през Съюза на социалистите и демократите до либералите от АЛДЕ.

Европейският парламент прие резолюция, защитаваща българите във Великобритания. Правата им няма да бъдат нарушени по време на преговорите за Брекзит.

Това написа евродепутат Ева Майдел в профила на ПП ГЕРБ във Фейсбук.

„Току що в Европейския парламент приехме резолюция, защитаваща българите във Великобритания. Правата им няма да бъдат нарушени по време на преговорите за Брекзит. Няма да правим компромиси и с договарянето на бъдещото споразумение – ако британците искат свободен достъп до европейския пазар, ще трябва да осигурят свободно движение на хора.

Важно е да се знае, че без одобрението на Европейския парламент, няма да има споразумение за Брекзит“, пише Майдел.

- реклама -