НАТО

Европейските съюзници и Канада добавиха 130 млрд. долара към военния бюджет на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заключи, че НАТО е най-успешния алианс в историята. Причината – защото се променя с настъпващите промени в света и то в положителна посока. Столтенберг остава оптимист за бъдещето, защото отчита, че сътрудничеството е между Северна Америка и Европа е по-добро откогато и да било.

„За пета поредна година отбелязваме на увеличение на инвестициите за отбрана. На практика европейските съюзници и Канада добавиха 130 милиарда долара към военния бюджет, а до края на 2024 година тази цифра ще достигне 400 милиарда долара“.

Дразгите между едни от водещите лидери, като американския президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон и някои други задкулисни напрежения оставиха горчив привкус, че така изтъкнатото мото от Столтенберг и домакина на срещата – британския премиер Борис Джонсън – „Един за всички, всички за един“ – не отговаря на реалностите.

сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък съобщи новината, че Турция е приела аргументите на другите страни-членки и няма да блокира инициативата на НАТО за по-засилено присъствие в балтийските държави и Полша по повод на разногласията около Сирия.

Тръмп не се яви на планираната от него пресконференция след заседанието. Твърди се, че е бил обиден от разпространен видео-материал, в който Еманюел Макрон и канадският премиер Джъстин Трюдо го обсъждат в отрицателна светлина.

източник: БНР

- реклама -