Брекзит

Нова дата за Брекзит – 7 май или до края на годината?

След като по-рано тази вечер бе съобщено, че лидерите на ЕС са съгласни на вариант за отлагане на Брекзит за 22 май, преди минути се появи информация, че е възможно да има друга дата.

Според източници от Брюксел, на работна сесия се е появило предложение срокът на отсрочката да е дори по-кратък – 7 май

По информация на „Ройтерс“ имало дори вариант Б, в който ЕС да изчака Лондон до края на годината, но само ако се съгласят да проведат избори за европейски парламент.

По-рано лидерите категорично са отхвърлили искането на Тереза Мей за Брекзит на 30 юни.

Тази вечер бе разпространено проектокомюнике на срещата на върха, в което пише: „Европейският съюз се ангажира да се съгласи, преди 29 март 2019 г., на удължаване (на процеса на Брекзит) до 22 май, при условие че Споразумението за оттеглянето бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица“. Подчертава се, че „предвид факта, че Обединеното кралство не възнамерява да организира избори за Европейски парламент, удължаване не е възможно след тази дата“.

Към този час е възможно то вече да не е актуално

Гласуването обаче тепърва предстои!

В Европейския съвет, който е във формат ЕС-27 в Брюксел участва и премиерът Бойко Борисов.

Преди началото на сесията, френският президент Еманюел Макрон заяви, че Обединеното кралство ще трябва да напусне ЕС без споразумение, ако британските депутати отхвърлят сделката за оттегляне отново през следващата седмица.

„В случай на отрицателен британски вот ще се отправим към Брекзит без сделка. Всички го знаем. И е важно да бъдем ясни в тези дни и моменти“, посочи Макрон.

„Ние трябва да бъдем ясни, за себе си, за нашите британски приятели и за нашите народи. Първо, преговаряхме за споразумението по оттегляне за две години. Не може да бъде предоговорено. Второ, в случай на нов отрицателен вот във Великобритания, вървим към Брекзит без сделка. Всеки го знае“, добави още той.

Британският премиер Тереза Мей пристигна в Брюксел заявявайки, че „искрено се надява“, че Обединеното кралство ще напусне ЕС със споразумение. Тя ще се опита да убеди останалите 27 страни в блока да отложат напускането на Великобритания след 29 март.

Очаквайте подробности!

- реклама -