Ангела Меркел криза ЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Европейски политици са шпионирани от САЩ с помощта на Дания

Агенцията за национална сигурност /АНС/ на Съединените щати е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел, предават световните агенции като цитират Датското радио.

Разкритията са станали факт в резултат на вътрешно разследване в датското военно разузнаване за ролята на АНС. Установено е, че в периода от 2012 до 2014 г., тази агенция е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия. Сред тях са външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (понастоящем президент) и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

Дания е близък съюзник на САЩ, който стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели до околните държави.

От АНС и датското военно разузнаване отказват коментира по случая. Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а  норвежкият му колега Франк Бакке-Йенсен изтъкна, че подхожда изключително сериозно към твърденията.

„Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Политически смятам това за скандал“, коментира за ARD Щайнбрюк.

Датската министърка на отбраната Трине Брамсен, която е била информирана по-рано за шпионажа, посочва пред Датското радио, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Подобни обвинения към Вашингтон в шпионаж се появиха и през 2013 г. Тогава тайни, разпространени от издайника на ЦРУ Едуард Сноудън, повдигнаха въпроса за подслушване на телефона на канцлера Ангела Меркел от АНС на САЩ. В отговор Белият дом не отрече тогава тези твърдения, но увери, че телефонът на Меркел не се подслушва в момента и няма да се подслушва в бъдеще. Едуард Сноудън обвини вчера президента на САЩ Джо Байдън, че е бил „дълбоко въвлечен в този скандал“. По време на аферата от 2013г. Байдън бе вицепрезидент.

- реклама -