сн. БГНЕС

Европейски държави спират полетите от и до Великобритания (обобщение)

Заради новият щам на COVID-19, който по-бързо се разпространява в различни части на Великобритания, редица европейски държави издадоха мигновени заповеди, с които спират полетите от и до Обединеното кралство.

България освен спирането на полети между двете страни, забрани и влизането на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия. 

Заповедите бяха издадени тази вечер след съвещание при премиера Бойко Борисов и важат до 31 януари.

Германия спира в полунощ въздушните си връзки с Великобритания.

Заради появата на новия щам на COVID-19 в Обединеното кралство от полунощ спират всички пътнически полети от тази страна, заяви министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

Забраната няма да важи за товарните самолети, които транспортират стоки и поща.

Франция обяви, че ще затвори границата с Великобритания за 48 часа от полунощ.

Преустановява се приемането на самолетни полети и друг пътнически транспорт от Великобритания заради санитарната обстановка там, съобщи делегираният министър по транспорта Жан-Батист Джебари. Забраната влиза в сила в неделя, в полунощ. Пътуванията от Франция за Великобритания ще бъдат разрешени.

Италия прекратява до 6 януари 2021 г. въздушните си връзки с всички британски летища.

Забранява се влизането, дори транзитно, на хора, които последните 14 дни са били във Великобритания. Това обяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Всички, които вече са успели да влязат в страната преди влизането в сила на забраната, дори ако нямат симптоми, подобни на тези на болестта, предизвиквана от коронавируса, трябва незабавно да съобщят за пребиваването си във Великобритания и да си направят тест, каза министърът.

Ирландия ще наложи от полунощ ограничения за полетите и фериботите, пристигащи от Великобритания.

Решението за ограничителните мерки беше съобщено от министъра на транспорта на Ирландия Еймън Райън. Ще бъдат ограничени пътуванията между Ирландия и Великобритания. Изключение ще се прави за превозването на стоки и за служители на важни вериги за доставки.

Нидерландия и Белгия също спират пътническите полети от и до Великобритания.

Швеция най-вероятно още утре ще наложи ограничения за пътниците от Великобритания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Шведската обществена телевизия и вътрешния министър Микаел Дамберг.

Норвегия ще изисква от пристигащите от Великобритания да покажат отрицателен тест за КОВИД-19, за да влязат в страната. Освен това пристигащите оттам ще бъдат приканени да спазват 10-дневна карантина.

 

 

- реклама -