Европейски държави обмислят смесване на различни ваксини при един човек

Няколко европейски държави обмислят смесване на различни ваксини срещу Covid-19 за граждани, получили първа доза от AstraZeneca – безпрецедентен ход, който подчертава предизвикателствата пред правителствата, които се борят за овладяване на ново нарастване на инфекциите. Това бе предадено от Ройтерс.

Програмите за ваксинация са в хаос след малък брой съобщения, че при получатели на AstraZeneca са се появили изключително редки кръвни съсиреци, което накара някои страни по света да прекратят употребата й от повишено притеснение.

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в интервю, публикувано във вторник, че има връзка между ваксината и редките кръвни съсиреци в мозъка, но възможните причини все още не са известни. По-късно EMA заяви в изявление, че прегледът на ваксината продължава. Днес следобед контролният орган ще даде актуална информация за разследването си.

AstraZeneca каза, че преди това проучванията й не е установен по-висок риск от съсиреци поради ваксината, милиони дози от която са прилагани по целия свят.

Докато много страни възобновиха използването на ваксината, някои наложиха възрастови ограничения. В много случаи това кара служителите да се чешат по главите какво да правят с хората, получили първа доза от AstraZeneca, но вече не отговарят на условията по новите правила. Въпреки че броят им е малък в сравнение с десетките милиони ваксинирани в целия регион, решението е важно, тъй като не е тествано в късните етапи на опитите с хора. Всяко отклонение от разрешението за пускане на пазара на EMA ще се счита за „употреба извън правилата“, което означава, че няма да бъде одобрено от регулатора и ще остави отделни държави отговорни за евентуални странични ефекти.

EMA не даде незабавен коментар, когато беше попитана за смесване на ваксини и се позова на брифинга по-късно днес.

Някои експерти казват, че тъй като всички ваксини са насочени към един и същ външен протеин на вируса, те могат да работят заедно, за да тренират тялото да се бори с него. Няма доказателства обаче, че това ще бъде толкова ефективно.

- реклама -