Европейската разузнавателна база данни започна да работи

Европейска антитерористична разузнавателна база данни, създадена с цел да генерира по-голямо споделяне на информация между съюзници за предотвратяване на смъртоносни ислямистки атаки започна да работи, след като успя да прeвъзмогне традиционното нежелание на разузнавателните агенции да споделят информация, предава Reuters.

Проектът

Европейските власти бяха пришпорени да започнат проекта от атаките в Париж миналия ноември, които разкриха пропуски в разузнаването. Над 130 души бяха убити при тези атаки.

28-те и Швейцария и Норвегия

Базата данни, чийто домакин е Холандската разузнавателна служба в Хага, е започнала да работи на 1 юли, съобщиха от германското вътрешно министерство.
„Разузнавателната база данни ще направи по-лесно и по-бързо споделянето на данни относно възможни заплахи“, заяви източник от германското разузнаване.
Информацията на европейските разузнавателни агенции вече може да се споделя в реално време, като в проекта участват всички държави-членки на Контра-терористичната група (CTG), в която влизат всичките 28 страни от ЕС, Швейцария и Норвегия.

- реклама -