Бойко Рашков, чашка, магистрати, обяд, министър, МВР

Европейската преса гърми за скандала с Б. Рашков и отнетия достъп до класифицирана информация

Световните медии реагираха на новината за отнетия достъп до класифицирана информация на вътрешния министър Румен Рашков. Сега вътрешен министър на страна членка на НАТО и ЕС няма достъп до секретните документи, пише брюкселски сайт.

„Достъпът до класифицирана информация от министъра на вътрешните работи на България Бойко Рашков е отнет. Тази информация съобщи директорът на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев. Същия ден Георгиев е уволнен от проруския български президент Румен Радев в нарушение на националното законодателство.“, пише Еureporter.

„Новината, че на вътрешния министър Бойко Рашков е отказан достъп до класифицирана информация, бе официално потвърдена днес от Държавната комисия по сигурността на информацията в писмо до Българската национална телевизия. Достъпът на Рашков до най-добре пазените тайни на страните членки на НАТО и ЕС е отнет през 2019 г. за период от 3 години. Това означава, че в момента министърът на вътрешните работи няма право да се занимава с класифицирана информация и София ще бъде изолиран от обмена на данни с Европол, Интерпол, ОЛАФ, НАТО и др. „, пише още изданието.

- реклама -