Европейската комисия с план за 14 екстремни мерки в случай на твърд Брекзит

Европейската комисия публикува план за екстремни мерки в случай на британски изход от Европейския съюз без споразумение. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

„С оглед на продължаващата несигурност в Обединеното кралство около ратифицирането на споразумението, договорено между ЕС и Великобритания на 25 ноември 2018 г. и срещата на върха на ЕС миналата седмица за подобряване на готовността му да работи на всички нива и за всички възможни резултати, ЕК пристъпи към реализация на своя план за спешни мерки в случай на отсъствие на сделка. Днешният пакет включва 14 мерки в ограничен брой области, където сценарият „без сделка“ ще създаде сериозни проблеми за гражданите и бизнеса в 27-те държави-членки на ЕС“, каза той.

Както се посочва в самия документ, тези области включват правата на гражданите, финансовите услуги, въздушния транспорт, митническата и климатичната политика. „Европейската комисия счита, че е необходимо и спешно да се предприемат тези мерки днес, за да се гарантира, че необходимите мерки могат да влязат в сила на 30 март 2019 г.“, се казва в изявлението.

Същевременно в приетия план за действие не бяха включени мерки по основния проблем на Брекзит – бъдещия статут на Северна Ирландия, поради което британският парламент не иска да ратифицира споразумението, както предаде ТАСС.

На 25 ноември ЕС и Обединеното кралство одобриха споразумението под условията на Брекзит, но Мей беше подложена на силен вътрешнополитически натиск, тъй като повечето членове на Камарата на общините отказаха да одобрят документа и поискаха съгласуване на условията за членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

- реклама -