Европейската агенция по лекарствата: Ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна и ефективна

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) оповести резултатите от допълнителните проучвания за ваксината AstraZeneca. Редица страни спряха имунизациите с нея след смъртни случаи, предизвикани от тромбози и други проблеми, свързани с кръвосъсирването.

В становище на регулатора се казва, че препаратът на Оксфордския университет и AstraZeneca е безопасен и ефективен.

EMA заяви, че ползите надвишават рисковете – и ваксината не е свързана с появата на тромби.

Изпълнителният директор на агенцията Емър Кук вече заяви, че случаите са много редки сред милионите ваксинирани. Тя изрази убеждението си, че ползите от AstraZeneca надвишават риска от страничните ефекти.

Д-р Сабине Щраус – председател на комитета по безопасност на ваксините на ЕМА, подчертава предимствата на препарата и заяви, че не са открити „никакви доказателства за проблем с качеството или с партидата“. Разследвани са отделни случаи от тромбоемболични събития в цяла Европа и се налага изводът, че няма по-висок общ риск такива неща да се случат след ваксинация. Всъщност това вероятно намалява риска от появата на такива ситуации.

Въпреки това, „в няколко случая малки съсиреци се развиха в множество кръвоносни съдове през първите 7-14 дни след ваксинацията… Също така в няколко случая видяхме как се образуват съсиреци в кръвоносните съдове, отвеждащи кръв от мозъка … Тези състояния са свързани с ниски нива на тромбоцитите в кръвта. Доказателствата, с които разполагаме в момента, не са достатъчни, за да се заключи със сигурност дали тези нежелани събития наистина са причинени от ваксината или не“, каза тя.

Предстоят допълнителни проучвания, каза д-р Сабине Щраус и подчертава, че тези събития са изключително редки сред около 20 милиона ваксинирани хора.

Към листовките на ваксината ще бъде добавено и предупреждение с описание на тези случаи, за да може да се предприемат навременни действия за смекчаване на рисковете, добавя тя.

От своя страна, СЗО призова да не се спира имунизацията, а производителят на ваксината изтъкна, че в Европа са поставени около 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.

- реклама -