ЕМА, ваксина, одобрение, ковид, Великобритания

Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове от бързото одобрение на Великобритания за ваксината срещу К-19

Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) и евродепутати предупредиха за рискове от прибързаното одобрение на Великобритания за ваксини срещу Ковид-19.

Новината идва след като днес след като днес Обединеното кралство даде спешно зелена светлина на експерименталната инжекция срещу Ковид-19, разработена от компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтек (BioNTech), предаде Ройтерс.

Това решение според мнозина е печеливш политически ход на правителството на премиера Борис Джонсън, което беше изправено пред критики заради начина на справяне с кризата с коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Решението беше взето по спешност по свръх бърза процедура на одобрение.

ЕМА, която отговаря за одобряването на ваксини срещу Ковид-19 за използване в ЕС, каза, че нейната по-дълга процедура на издаване на разрешение е по-уместна, тъй като се основава на повече данни и изисква повече проверки, отколкото спешната процедура, избрана от Великобритания.

Запитана за британското одобрение на ваксината на „Пфайзер“, ЕМА заяви, че разрешение за пускане на пазара под условие е най-уместният регулаторен механизъм, който да се използва в настоящата извънредна пандемична ситуация.

Вчера ЕМА съобщи, че съгласно тази процедура ще реши до 29 декември дали да одобри ваксината на Пфайзер.

Членове на Европейския парламент също се отнесоха критично към британското решение.

Видният германски евродепутат Петер Лизе предупреди, че спешното одобрение от Великобритания на експериментална ваксина срещу Ковид-19 е „проблематично“, тъй като е направено твърде прибързано.

Смятам решението за проблематично и препоръчвам страните членки на ЕС да не повтарят процеса по същия начин.

Няколкоседмично обстойно проучване на ЕМА е по-добро от прибързано спешно разрешение за пускане на пазара на ваксина, посочи Лизе, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Правилата на ЕС все още важат за Великобритания, която официално напусна съюза на 31 януари, на за която правилата на съюза важат до края на годината.

Налице е очевидна надпревара в световен мащаб кой първи да достави ваксина на пазара възможно най-бързо, каза евродепутатът Тимо Вьолкен от групата на социалистите – втора по големина в Европарламента.

Въпреки това съм на мнение, че е по-добре да се отдели време, така че да е сигурно, че качеството, ефективността и безопасността са гарантирани и отговарят на стандартите на ЕС, изтъкна Вьолкен.

Източник: БТА

- реклама -