Европейски парламент, гласуване, Турция преговори смъртно наказание отношения

Европарламентът замрази преговорите с Турция за ЕС

Отношенията ЕС-Турция на кръстопът

Европейският парламент гласува в подкрепа на спиране на преговорите за присъединяване с Турция. Решението е заради чистката след неуспешния опит за преврат в страната през юли.

Приетата резолюция няма задължителен характер. В нея се призова „Комисията…и държавите членки временно да замразят процеса на преговори за присъединяване с Турция”.

Преди вота ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви по време на дебатите на сесията, че отношенията на Турция и ЕС са на кръстопът. „Преходът от риторика към действия по въпроса за смъртното наказание ще бъде сигнал, че Турция не иска да бъде член на европейското семейство, нито на Съвета на Европа, нито на ЕС”.

Анкара: Не приемаме на сериозно тази резолюция

Последвалата незабавна реакция на официална Анкара – турският министър по въпросите на ЕС и главен преговарящ Омер Челик заяви, че резолюцията на Европейския парламент няма никаква юридическа сила от гледна точна на Турция.

Министърът отбеляза, че има сили, които се опитват с това решение да изпратят някакво послание на Анкара. „Но те трябва да знаят, че Анкара игнорира това послание“, подчерта Челик.

Защо замразяват преговорите

Държавите членки неедократно предупредиха, че не приемат методите на турските власт след опита за преврат това лято. Сред тях са плановете за възстановяване на смъртното наказание, ограничаването на свободата на словото и медиите, както и от задържането на членове на турския парламент.

Споразумението за асоцииране между европейските институции и Турция е подписано през 1963 година. През 1987 година Анкара подава молба за членство в ЕС, но фактическите преговори започват чак през 2005-та.

- реклама -