Турция

Европарламентът: Турция още не е готова за сваляне на визите и членство в ЕС

Турция не е готова за членство в ЕС и за сваляне на визите за пътуване в шенгенското пространство. Това стана ясно след продължило до късно снощи в Брюксел заседание на външната комисия на Европейския парламент.

Доклад от Истанбул

Пред комисията са били представени резултатите от посещението в Турция на председателя на комисията Елмар Брок и докладчика на ЕП за Турция Кати Пири миналата седмица.

Те заминаха за южната ни съседка за да се зазпознаят на място с политическата ситуация след неуспешния опит за преврат от 15 юли.


„Ако Турция иска да стане член на ЕС, тя трябва да е наясно, че ще трябва да спазва строги условия. Може би ще се наложи дори да се отворят две нови преговорни глави“, заяви председателя Брок, който е член на партията на Ангела Меркел.

Визите – условието на Турция

Миналата седмица по време на посещението си в Турция, на българския премиер Бойко Борисов бе предадено съобщение за евролидерите, че страната настоява да се спази споразумението за отпадане на визовия режим за турските граждани. Бе намекнато, че само това ще гарантира спиране на бежанската вълна към Европа и спазване на споразумението за връщане на емигранти.

Според Европарламента обаче за да бъдат махнати визите трябва да бъдат изпълнени 72 условия за това.

Ще има пътна карта

ТурцияВ момента, когато турското правителство се опитва да се справи с последиците от пуча, ще е трудно да се изпълнят условията, но Европа може да даде пътна карта на властите със срокове кога да се случи това, каза Елмар Брок.

Срещу подобно обещание, турското правителство според него било склонно да спре заплахите, че ще пусне емигрантите към Европа.

В началото на септември за Анкара заминават върховният комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини и комисарят за разширяването Йоханес Хан. Срещата ще бъде решаваща за напредъка на отношенията между съюза и Турция.

- реклама -