Мобилност

Европарламентът разреши проверка на китайските инвестиции на континента

Европейският парламент даде зелена светлина на новите правомощия за проверка на поглъщанията на компании в стратегическите сектори на Европа поради загрижеността от наплива на китайските инвестиции.

Ограничените правомощия имат за цел да защитят секторите на ЕС като вода, транспорт, комуникации и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика.

Европарламентът прие проектозакона с 500 гласа „за“, 49 „против“ и 56 „въздържал се“.

Държавите-членки на ЕС все още трябва да го одобрят.

Съгласно предложението, страните от ЕС ще трябва да предоставят, при определени условия, информация за чуждестранни инвестиции на другите държави-членки, ако се отнася до обществения ред или сигурността.

„Придобиването на инфраструктура, технологии или стратегически интереси се превръща в политическа цел“, предупреди френският евродепутат Франк Пруст. „С този инструмент Европа ще бъде в състояние да се защити по-добре от ефекта на пеперудата в инвестициите“, каза Пруст, член на дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата група в Европарламента.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, която настояваше за подобен скрининг, алармира за Китай, особено за китайския гигант Huawei, който иска да помогне за изграждането на 5G мобилни мрежи в целия блок.

„Това законодателство, разбира се, е напълно неутрално и недискриминационно“, заяви в сряда еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

„Но не е тайна, че ако сега следите дебата в някои страни … става дума за Китай“, каза Малмстрьом. „Може да има и други държави.“

Но Малмстрьом заяви, че окончателното решение ще остане да се вземе от държавите-членки на ЕС.

През септември 2017 г., по време на годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да потърси правомощия за проверка на чуждестранните поглъщания в европейския стратегически сектор.

Планът изпълнява искане на френския президент Еманюел Макрон, подкрепен от Германия и Италия, Брюксел да изготви стратегия за противодействие на вълната от поглъщания от китайски компании в Европа.

- реклама -