ЕП ЕК визи трети страни проверка, контрол мобилност авторски права Директива интернет гиганти цензура

Европарламентът прие спорната Директива за авторското право

Европейският парламент одобри противоречивата Директива за авторските права в ЕС.

С нея се дава повече власт на издателите на новини и звукозаписните компании за сметка на интернет гиганти като Google и Facebook.

Въпреки интензивните дебати в парламента и яростното лобиране преди гласуването, членовете на ЕП,  приеха проектозакон с 348 гласа „за“, 274 против и 36 въздържали се.

Днешното решение слага край на три години на пламенни дебати, които са противопоставиха интернет гигантите срещу творците и създателите на съдържание, които искат да видят по-добра защита на техните права и най-вече на приходите от създаване на съдържание.

Най-противоречивият раздел изисква компании като YouTube и Facebook да поемат отговорност за материали, защитени с авторски права, които са качени на техните платформи.

Противниците твърдят, че така би могло да се ограничи свободата на словото, да се възпрепятства онлайн творчеството и да принудят уебсайтовете да инсталират филтри.

През уикенда десетки хиляди души излязоха в градове в Германия, за да протестират срещу планираните реформи в областта на авторското право. Протестиращите се опасяват, че решението ще доведе до онлайн цензура.

Европейските законодатели бяха силно разделени по въпроса за авторските права, като и двете страни бяха подложени на някои от най-интензивните лобистки действия, които ЕС някога е виждал от технологични гиганти, медийни фирми, създатели на съдържание и активисти за свобода в интернет.

Поддръжниците в творческата и музикалната индустрия твърдяха, че Директивата за авторското право ще позволи на създателите на съдържание да бъдат справедливо заплатени за тяхната работа, докато противниците, включително самите технологични гиганти, се опасяват, че промените могат да окажат влияние върху свободата на словото и премахването на съдържание в интернет.

От YouTube предупредиха, че потребители от ЕС може и да не може да виждат вече видеоклипове в платформата.

- реклама -