Европейски парламент, резолюции, санкции, Навални, Северен поток-2, Лукашенко

Европарламентът прие резолюции за международно разследване на инцидента с Навални и спирането на „Северен поток-2“

Европейският парламент призова за международно разследване на инцидента с Алексей Навални, както и за налагане на строги санкции срещу Руската федерация и за спиране на строителството на „Северен поток-2“.

Съответната резолюция беше приета от европейската структура днес във връзка със ситуацията около Навални.

„Европейският парламент призовава за незабавно стартиране на независимо международно разследване на“ инцидента с Навални“ с участието на ЕС, ООН, Съвета на Европа, съюзниците на ЕС, както и ОЗХО, се казва в документа. „Европейският парламент настоява ЕС да приеме колкото е възможно по-скоро обширен списък от санкции срещу Русия в духа на приетия в САЩ „Закон Магнитски“ за засилване на съществуващите санкции.“

В светлината на случая Навални, в резолюцията Европейският парламент отново призовава за спиране на строителството на „Северен поток-2“.

В отделна резолюция Европейския парламент отказа да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус след изтичането на мандата му.

В документът се настоява за твърди, включително финансови, санкции срещу Минск, както и спрямо граждани на Руската федерация, поддържащи Лукашенко.

Това е записано в приетия документ за Беларус, предаде ТАСС.

Санкциите визират лица, виновни за фалшифициране на изборите, насилие и репресии в Беларус, уточнява резолюцията.

В нея се настоява също националните спортни хокейни федерации на държавите от ЕС да призоват Международната хокейна федерация да отмени решението за провеждане на световното първенство по хокей на лед през 2021 г. в Беларус, заради „нарушенията на правата на човека“.

Резолюциите на Европейския парламент имат препоръчителен характер и не са задължителни за изпълнение дори от институциите на ЕС

- реклама -