Габриел език на омразата

Европарламентът одобри Мария Габриел за еврокомисар – ВИДЕО

Европейският парламент одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията на заседанието в Страсбург.

Гласуването бе тайно, а българката получи гласовете на 517 евродепутати

Срещу поемането на новия пост от Габриел гласуваха 77 души, 89 се въздържаха. Тя поема ресора „Цифрова икономика и цифрово общество“.

Предстои българката да подаде оставка като депутат в ЕП, за да може да поеме новия пост в Европейската комисия.

Вижте как премина гласуването в пленарната зала в Страсбург във видеото:

„Първостепенен приоритет в работата ми ще бъде гражданите да бъдат в центъра на всички действия, свързани с цифровия единен пазар“, заяви самата Габриел след гласуването.

„Това включва създаването на среда, която да позволи на всички европейци да се възползват изцяло от многобройните възможности, които ни предоставят цифровите технологии. За мен е важен и вотът на онези, които не са намерили достатъчна мотивация да ме подкрепят. Вземайки предвид вота на всички ще продължа с две думи напред – отговорност и обединение“, каза още българката.

Мария Габриел

„Отговорност да подкрепя прилагането на стратегията за цифровия единен пазар, приета от ЕК през май 2015 година и основаваща се на 3 стълба – подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги; благоприятни условия и равнопоставеност за цифровите мрежи и иновативни услуги и увеличаване на потенциала за растеж на цифровата икономика. Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии като едновременно с това се чувства сигурен и защитен“, допълни Мария Габриел.

Борисов: Бях сигурен в успеха й!

„Винаги съм бил убеден в нейните качества и упорит труд. Сигурен съм, че Мария за пореден път ще докаже силата на България в Европа и ще покаже изключителни резултати за единния цифров пазар“, поздрави Бойко Борисов българския кандидат.

Това е предпоследният етап на процедурата по одобряването й за еврокомисар по въпросния ресор. Предстои кандидатурата на Мария Габриел да бъде одобрена от Европейския съвет, който представлява държавните и правителствените ръководители на страните членки. Очаква се и в тази институция да няма препятствия за нашата представителка.

Вероятно Габриел ще участва за пръв път в заседание на ЕК следващата сряда.

- реклама -