Eвропарламентът обяви Русия за държава, спонсор на тероризма

Европейският парламент одобри резолюция, в която определя Русия като „държава, спонсор на тероризма“.

Документът беше приет с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Решението е свързано с „жестокостите, извършени от режима на руския президент Владимир Путин срещу украинското цивилно население“.

Евродепутатите подчертават, че „умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления“.

ЕП призовава Евросъюза да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм.

Това би довело до значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията на ЕС с Русия, отбелязват евродепутатите.

Те призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

- реклама -