Великобритания Брекзит Мей Корбин сделка

Европарламентът обсъжда още мерки, в случай че Великобритания напусне ЕС без споразумение

Европейският парламент ще приеме в сряда допълнителни мерки за готовност, в случай че Великобритания напусне ЕС без споразумение. Това съобщиха от ръководството на ЕП преди началото на днешната сесия в Страсбург, предаде БТА.

Мерките целят да се осигури поне минимално извършването на услуги във въздушните и пътните превози. Те ще обхващат също сигурността на въздухоплаването и доставките на лекарства.

От ЕП уточниха, че утре в Страсбург се очакват двама представители на британското правителство. Неофициално бе допълнено, че още днес разговори с британската страна се водят в Брюксел.

Междувременно главният преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние предупреди, че остава изключително малко време за уреждане на споразумението за напускането на Великобритания, преди то да се осъществи на 29 март.

„Оставащото време е изключително малко. Споразумението за напускане, което договорихме с правителството на Тереза Мей, остава най-добрият начин за осигуряване на напускане на Великобритания със сделка“, каза Барние на пресконференция в Люксембург.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел подчерта, че отговорността за намиране на решение за Брекзита е на Лондон.

„Никога не сме агитирали за Брекзит, никога не сме настоявали за Брекзит. Отговорността тръгна от Лондон и си остава в Лондон“, каза Бетел.

Барние намекна, че би било добре британският премиер Тереза Мей да вземе предвид предложението на опозиционната Лейбъристка партия за постоянен митнически съюз с ЕС за решаване на безизходицата по някои елементи от наближаващата раздяла между Брюксел и Лондон.

„Някой трябва да отстъпи“, заяви Барние.

Пред журналисти след края на срещата с Барние, той също така нарече Обединеното кралство „разединено кралство“, в което на политиците им липсват идеи и кураж, предаде Асошиейтед прес.

- реклама -