влияние

Европарламентът обсъди опитите за външно влияние в европейския дневен ред

Европейският парламент обсъди днес опитите за външна намеса в европейския дневен ред, но отложи за октомври гласуването на резолюция по този въпрос.

Според финландското председателство на Съвета на ЕС при изборите за евродепутати през май не са били отчетени мащабни дезинформационни кампании. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отбеляза, че ЕС има нужда от допълнителни лостове за защита от външна намеса. По нейните думи дезинформационните кампании досега са целели да внесат разногласия в европейското общество, включително по научно признати факти. Тя допълни, че подобни кампании получават „мръсни пари“.

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг посочи, че в началото на следващата година ЕК ще предложи конкретни мерки срещу разпространението на дезинформация

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че Русия води информационна война срещу Европа, за да подкопае демократичния дебат. Китай, Иран и Северна Корея се опитват да се намесват в процеса на взимането на нашите решения.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) смята, че се правят опити да се „вбие клин в единството на ЕС със съгласувана информационна война през анонимни сайтове и фалшиви профили в социалните мрежи. Ковачев призовава за осигуряването на сериозни ресурси за преодоляване на тези заплахи.

Социалистите и демократите (С&Д) посочиха, че в последните години е имало масови дезинформационни кампании и кибератаки в ЕС, предизвикани и подпомагани от чужди държави, и предложи да се състави специална парламентарна комисия по този въпрос.

Групата „Обнови Европа“ коментира, че дезинформационните кампании и външното финансиране на европейските партии поставят демокрацията в опасност. Чужди сили, не само Русия, са вложили един милиард евро в европейските партии, включително в представената в ЕП крайна десница. Необходимо е ЕС да осигури съответните средства на службите за техническо противодействие, призова тази парламентарна група.

Зелените заявиха, че не само Русия, но и от Турция прави опити за намеса в ЕС, а тоталитарният режим в Китай иска да установи икономическа зависимост. Кръгове от САЩ също правят опити да се месят, посочиха от тази политическа сила.

източник: БТА

- реклама -