план

Европарламентът не вижда основа за споразумение в плана на Джонсън

Новите предложения на Великобритания за Брекзит към ЕС не „представляват основата за споразумение“, тъй като те „пропадат“ в няколко ключови области, заяви в четвъртък групата на Европарламента, работеща по Брекзит.

Британското правителство представи нов „компромисен“ план в сряда, но евродепутатите изразиха безпокойство относно премахването на така наречения резервен изход, предназначен да поддържа свободното движение на стоки между Северна Ирландия и Ирландия.

Те също така се притесняват, че предложенията заплашват споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на конфликта в Северна Ирландия и вреди на единния пазар на ЕС, който отвори търговията между държавите-членки.

„Предложенията не са насочени към реалните проблеми, които трябва да бъдат решени, ако резервният изход ще бъде премахнат, а именно икономиката (на Ирландия), пълното спазване на Споразумението от Разпети петък и целостта на единния пазар“, се казва в изявление.

Групата ръководи работата на Европарламента по Брекзит и ще бъде призована да одобри или отхвърли всяка окончателна сделка, която може да бъде постигната между ЕС и Великобритания.

Според експертите планът на Джонсън включва „неясни“ предложения за това как митническата инфраструктура в близост до границата на територията на Великобритания в Северна Ирландия и члена на ЕС Ирландия може да бъде избегната, казаха евродепутатите. Евродепутатите също така изразиха скептицизъм, че детайлите по предложения от Лондон план ще могат да бъдат изработени по време на преходния период, който изтича в края на 2020 г.

- реклама -