Зукърбърг

Европарламентът настоява Зукърбърг лично да се яви за изслушване в Брюксел

Европейският парламент поиска създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг да се яви лично, за да отговори на въпроси за скандала с изтичането на данни. Така на практика се отхвърля предложението му да изпрати вицепрезидента на компанията на негово място.

Председателят на парламента Антонио Таяни е писал на Зукърбърг, че 2.7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала заслужават лично и пълно обяснение от него

В писмото, цитирано от АФП, Таяни благодари на Зукърбърг за „любезното му предложение“ да изпрати Джоел Каплан, вицепрезидент на Фейсбук. „Всички политически групи обаче настояха за вашето лично присъствие, какъвто беше случаят пред Конгреса на Съединените щати. Ние сме убедени, че милионите европейци, засегнати от скандала, заслужават пълно и задълбочено обяснение, точно толкова, колкото и американските граждани““, се посочва в писмото.

Социалният медиен гигант разгласи в мрежата си новите правила на ЕС за защита на данните, за да се опита да спечели доверието им.

Общият регламент за защита на данните на ЕС, който влиза в сила на 25 май, има за цел да даде на потребителите по-голям контрол върху личните им данни и информация как да ги съхраняват, с големи глоби за компании, които нарушават правилата.

Зукърбърг заяви миналата седмица пред Конгреса на САЩ, че по-строгите правила на ЕС могат да послужат като насочващ модел в световен мащаб.

- реклама -