Европарламентът избира нов председател на 18 януари

Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на институцията.

Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид Сасоли.

Неговият мандат изтичаше през този месец, а италианецът вече беше заявил, че няма намерение да се кандидатира повторно за председателския пост на 705-местния Европейски парламент.

ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина.

До избора ЕП ще бъде ръководен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия – ЕНП).

Очаква се Мецола да бъде избрана за ръководител на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на споразумението между парламентарните политически сили, председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите.

Така за един законодателен мандат ЕП се ръководи последователно от двама председатели, излъчени от първите две по численост парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, бе избран на 3 юли 2019 г. и щеше да освободи поста през настоящия месец. Мацола е представителят на ЕНП, който е вероятният титуляр на поста.

Евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург. Поклонението пред пойния председател на ЕП е насрочено за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на следващия ден.

- реклама -