зелен сертификат
сн. БГНЕС

Европарламентът и страните членки постигнаха сделка за „зелен сертификат”

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС постигнаха сделка в четвъртък, проправяйки пътя за сертификат COVID-19, който ще помогне за възстановяване на пътувания в Европа за летния сезон, предаде АФП.

Сделката ще позволи на всеки, който живее в 27-те държави членки, да може да получи цифрова здравна карта, която изпълнителната власт на ЕС нарича „зелен сертификат“.

С него той ще може да покаже своя ваксинационен статус, резултатите от тестовете за COVID-19 или дали се е възстановил от коронавирусна инфекция.

ЕС очаква цифровият „зелен сертификат” да е в сила от 1 юли

Европейският парламент очаква, че цифровата карта за коронавирус ще влезе в сила в Европейския съюз на 1 юли, заяви ръководителят на Комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар.

„Имаме график, това споразумение все още трябва да бъде гласувано от Комитета за граждански свободи и одобрено на пленарната сесия на Европейския парламент. Очакваме сертификатът да влезе в сила до 1 юли“, каза той.

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС постигнаха сделка днес, проправяйки пътя за сертификат за COVID-19, който ще помогне за възстановяване на пътуванията в Европа за летния сезон, предаде АФП.

Сделката ще позволи на всеки, който живее в 27-те държави членки, да може да получи цифрова здравна карта, която изпълнителната власт на ЕС нарича „зелен сертификат“, за да покаже своя ваксинационен статус, резултатите от тестовете за COVID-19 или дали те са се възстановили от коронавирусна инфекция.

Окончателното одобрение на документа предвижда гласуване от депутатите на ЕП за влизането му в сила на пленарната сесия на 7-10 юни.

- реклама -