Урсула фон дер Лайен

Европарламентът гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Ще стане ли многодетната майка Урсула фон дер Лайен първата жена, оглавила Европейската комисия? Това предстои да разберем днес, след като в Европейския парламент бъде гласувана нейната кандидатура.

Вчера тя подаде оставка като министър на отбраната на Германия и заяви, че това нейно решение ще бъде валидно дори да не получи нужната подкрепа. На днешната сесия са предвидени три часа, в които евродепутатите ще изслушат фон дер Лайен и ще могат да й задават въпроси.

Гласуването ще се проведе вечерта и ще бъде тайно

За да получи поста, тя трябва да бъде одобрена с абсолютно мнозинство, което означава 374 гласа. Зелените/Европейски свободен алианс вече обявиха, че ще гласуват срещу кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Все още не е ясно каква ще е позицията и на социалистите и кръговете около Макрон, както и немските социалдемократи, които не я харесват. Единствените сигурни, които ще я подкрепят са ЕНП, от чиито среди дойде номинацията на бившата министърка.

Ако ЕП отхвърли кандидатурата на германката, Европейският съвет разполага с един месец, за да предложи друг за председател на ЕК.

- реклама -