ЕП Турция преговори искане прекратяване България преедседателство отчет парламент Горанов

Европарламентът гласува искане за прекратяване на преговорите за членство с Турция

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в страната не внесат поправки в конституционните реформи, приети след референдума на 16 април.

В подкрепа на резолюцията са гласували 477 депутати, а против нея са били 64 депутати. Въздържалите са били 97 души.

В резолюцията се посочва, че Европейският парламент препоръчва на Европейската комисия и страните членки да прекратят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако „конституционната реформа бъде приложена без изменения“, гарантиращи принципа за разделение на властите.

Както по-рано заяви докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири, ако Анкара възстанови смъртното наказание, то с това ще прекрачи границата. „Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, то ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС“, заяви тя. Освен това Пири посочи, че „това не означава, че трябва да бъде прекратено сътрудничеството (с Турция) под различни форми“.

„Турция, въпреки политиката на нейното правителството, е много важен партньор в много области, по тази причина Европейският парламент не говори, че е нужно да се прекратява сътрудничеството с Турция. Европа си сътрудничи с много държави, които не участват в преговорите за присъединяване. Ние се опитваме да сключим споразумение, например по въпросите на миграцията, с много страни, които дори не се намират на европейския континент“, каза докладчикът.

От своя страна турският министър по въпросите на ЕС Йомер Челик заяви, че страната не приема решението на ЕП и смята, че то е „изключително политическо“.

- реклама -