Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

Европа затегна COVID мерките по празниците заради Омикрон

Заради бързото разпространение на Омикрон много страни вече изискват отрицателен тест дори за ваксинираните пътници от ЕС. Сред тях са Гърция, Кипър, Португалия, Австрия, Швеция, Финландия. Също Ирландия, Латвия и Италия.

А България вече не е в най-тъмночервената зона на COVID разпространението в Европа. Това сочат данните за заболеваемостта на 100 хил. души население и са на Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.

По този показател най-малко са случаите в Румъния, а южната ни съседка Гърция е с повече случаи от нас.

Сред зоните с най-много болни са Чехия, Словакия, Австрия и Унгария, почти цяла Германия и Франция.

Снощи пък стана ясно, че Великобритания е минала прага от 100 хил. новозаразени само за ден.

Редица европейски страни връщат и част от противоепидемичните мерки заради настъпването на високозаразния Омикрон, който вече е доминиращ в повечето държави на стария континент.

Испания регистрира най-големия брой заразени от началото на пандемията, а Франция обяви, че всеки пети с коронавирус е заразен с новия вариант. По думите на здравния министър той ще бъде водещата разновидност в страната до края на януари.

Заради Омикрон Нидерландия наложи локдаун точно преди коледните празници. Магазините за нехранителни стоки, ресторантите фризьорските салони, фитнесите и музеите остават затворени поне до 14 януари, забранени са събиранията на открито на повече от двама души.

А Германия затвори нощните барове и разпореди частните събирания да са само до
10 души, и то ако са ваксинирани.

„Задава се още една буря! До седмици Омикрон ще е доминиращ в повечето държави в региона, което ще изправи здравните системи пред ново изпитание“, заяви Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

От 25 декември в Португалия затварят нощните заведения и барове. Работещите са призовани да преминат на дистанционна работа.

Със строги мерки и Финландия ще посрещне Коледа. За да овладеят разпространението на Омикрон властите забраниха заведенията да работят след 21 часа.

Израел ще стане първата държава в света, в която поставят четвърта доза на ваксина срещу COVID-19. Приоритетно втора бустерна доза ще се поставя на хора над 60-годишна възраст и на здравните работници. Преди дни в страната беше регистриран първият смъртен случай от Омикрон. Предполага се, че заразените в Израел с новия вариант на коронавируса са около 340. За да овладеят разпространението на Омикрон европейски държави продължават да затягат мерките.

- реклама -