Европа тръгва срещу господството на долара

Европейската комисия представи в сряда своя план за намаляване на прекомерното господство на долара в световната икономика и за засилване на ролята на еврото, особено за енергийните сделки.

Европейските столици са все по-разочаровани от световното господство на долара, което дава на Съединените щати несравнима дипломатическа и икономическа мощ в един глобализиран свят.

Правителствата, банките и многонационалните компании са в ръцете на американските власти, които имат законовата власт да изключат достъпа до световната икономика, ако някоя компания или държава действа в конфликт с Вашингтон.

Най-разочароващ скорошен пример за ЕС е Иран, където международните компании, които избират да търгуват или инвестират в Ислямската република въпреки санкциите на САЩ, са уязвими за наказание от Вашингтон отчасти чрез използването на долара.

Единната европейска валута, която се появи на 1 януари 1999 г., „трябва да отразява политическото, икономическото и финансовото значение на еврозоната“, блокът на единната валута на 19 страни от ЕС, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски на пресконференция в Брюксел ,

Ръководството на ЕС възнамерява да проведе консултации с участниците на пазара, по-специално по вноса на петрол, газ и други стоки, в които доларът е цар.

В сектора на въздушния транспорт, където въздухоплавателните средства систематично се продават в долари, дори ако те са построени от „Еърбъс“, Брюксел би искал „да започне консултация, за да види какви действия са възможни за насърчаване на ролята на еврото“.

- реклама -