ядрени отпадъци Турция вредните емисии новинарски ЕК програма образование наука Кристиан Виганд Бяла книга развитие ЕС санкции Русия договора България Македония Еврокомисия, газопровод, България, Австрия

Европа реагира хладно на предложенията на Тереза Мей

Великобритания трябва да покаже повече „амбиция“ и „яснота“, отколкото има в предложенията, направени в понеделник, относно правата на гражданите на Европейския съюз след Брекзит. Това заяви основният преговарящ за блока Мишел Барние, предава АФП.

„Целта на ЕС по отношение на правата на гражданите е: постигане на същото ниво на защита, каквото се гарантира и от правото на ЕС. Необходими са повече амбиция, яснота и гаранции, отколкото беше показно в направеното от Обединеното кралство днес предложение“, подчерта Барние.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които от референдума за Брекзит през миналата година се притесняват за съдбата си и бъдещето си в тази страна.

Смята се, че датата, за която Тереза Мей говори, може да е в периода март 2017 г., когато тя официално задейства член 50 от европейския договор за напускане на ЕС, и март 2019 г., когато на теория Великобритания би трябвало да напусне ЕС след двугодишни преговори, отбелязва Франс прес.

- реклама -