Хелмут Кол

Европа отдаде почит на „истинския европеец“ Хелмут Кол (СНИМКИ, ВИДЕО)

Около 20 политически лидери от цяла Европа и бившият американски президент Бил Клинтън се присъединиха към церемонията в Страсбург днес, за да отдадат почит на покойния германски бивш канцлер Хелмут Кол в Европейския парламент.

Кол почина на 16 юни на 87-годишна възраст. Днес ковчегът му, покрит с флага на Европейския съюз, беше поставен в камарата на законодателя на ЕС в знак на почит към лидера, известен като бащата на обединението на Германия.

В качеството си на канцлер от 1982 до 1998 г. Кол изпъкна като архитект на разширяването на ЕС.

„Хелмут Кол е истински европеец и приятел. Европа му дължи много“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, единственият настоящ лидер в Европа, който работи заедно с него.

„Наследството на Кол в Европа е огромно“, каза той, добавяйки, че говори главно като приятел на германския политик.

На церемонията присъства и българският премиер Бойко Борисов. „Един голям европеец! Светла му памет!“. Това написа Борисов в съболезнователната книга по повод кончината на Хелмут Кол.

Снимка: Правителствена информационна служба

След края на церемонията ковчегът ще бъде откаран с хеликоптер до Лудвигсхафен в Германия, където Кол е роден и е живял през по-голямата част от живота си. Там европейското знаме върху ковчега ще бъде заменено с германско и тленните останки ще бъдат откарани с кораб по река Рейн до Шпайер, където ще има 90-минутна заупокойна литургия. Тя ще започне в 18 ч. местно време, предадоха ДПА и БТА.

В 19,45 ч. ще има военна церемония пред катедралата, в която ще се състои месата. После Кол ще бъде погребан в града близо до църква, построена непосредствено след Втората световна война и смятана за символ на германо-френското помирение. Погребението се очаква да започне в 20,45 ч.

Литургията от катедралата в Шпайер ще бъде излъчена на живо по телевизията и ще се предава и на голям екран пред самия храм, където ще има място за 3000 души.

Днес знамената в Германия са свалени наполовина в знак на траур.

Заради церемонията в Страсбург мерките за сигурност в града са затегнати. Районът на ЕП е отцепен. Преустановено е движението по водещи пътища, в това число и пътя от града за летището. Преустановено за няколко часа е корабоплаването по Рейн.

- реклама -