лекарство, коронавирус, Merk, одобрение

Европа остава без лекарства

Много хора в Европа се сблъскват с недостиг на лекарства в разгара на зимата, когато ни атакуват вируси. Това пише „Политио“.

Страните от ЕС съобщават за сериозни проблими при доставката на важни медикаменти от края на 2022 г. Колко зле е ситуацията и какво е направено?

Проучване сочи, че почти една четвърт от 29 европейски страни – от ЕС, Турция, Косово, Норвегия и РСМ, изпитват недостиг на 600 лекарства. 20 процента съобщават за недостиг на 200-300 лекарства. Три четвърти от страните заявиха, че недостигът е по-голям тази зима, отколкото преди година. В 4 държави недостигът е свързан и със смъртни случаи.

Картината става ясна от данните на регулаторите. Белгийските власти съобщават за близо 300 медикаменти, които не достигат, германските – 408, австрийските – 600. Италия е с най-голям брой лекарства, които не могат да се намерят в аптеките – 3000, като много от тях са различни варианти на едно и също лекарство.

Кои медикаменти са изчезнали?

Антибиотиците – особено амоксицилин, който се използва при респираторни инфекции, имат намалени доставки. Другите видове лекарства – сироп за кашлица, детски парацетамол или срещу високо кръвно, също трудно се откриват.

Липсата е резултат от повишено търсене и намалени доставки.

Сезонните инфекции – грип и респираторен вирус, започнаха по-рано и са по-тежки от обикновено. Освен това има необичайно разпространение на заболяване на гърлото при децата. Експертите смятат, че е свързано със слабата имунна система, защото заради локдауна имунната система не разпознава ежедневните вируси. Това изненада фармацевтичните компании.

Инфлацията и енергийната криза също оказаха влияние.

Миналата година Centrient Pharmaceuticals, нидерландски производител на активни фармацевтични съставки, заяви, че заводът му произвежда една четвърт по-малко продукция, отколкото през 2021 г. поради високите разходи за енергия. През декември InnoGenerics, друг нидерландски производител, получи помощ от правителството да запази фабриката си, след като обяви фалит.

Други фактори са недостигът на суровини или ограничения в производствения капацитет.

- реклама -