ЕС спира преговорите с Турция ако върне смъртното наказание

„В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на смъртното наказание в Турция“, обяви в Брюксел външният ни министър Даниел Митов.

Той участва в срещата на първите дипломати на ЕС, на която се обсъжда ситуацията в Турция след опита за военен преврат и атентата в Ница.

Даниел Митов: „Наясно сме със случващото се в Турция и за нас остава валидна позицията, че върховенството на закона, следването на нормални демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция“

ГЕРМАНИЯ: КРАЙ НА ПРЕГОВОРИТЕ АКО СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ

Минути по – късно Германия заплаши Турция с край на преговорите за членство в ЕС ако бъде въведено смъртно наказание.

На брифинг в Берлин говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт заяви, че страните членки на ЕС имат ясна позиция за категорично отхвърляне на подобна крайна мярка.

ГЕРМАНИЯ: Страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС. Следователно, въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите по присъединяване.“

След опита за преврат в нощта на петък срещу събота турския президент Реджеп Ердоган заяви, че властите в страната ще обмислят връщането на смъртното наказание.

Връщат смъртното наказание в Турция?

ИТАЛИЯ:Турция не може да влезе в ЕС, ако въведе смъртно наказание

Незабавно след Германия, Италия също заяви подобна позиция.

„Нито една страна, в която съществува смъртната присъда, не може да бъде член на Европейския съюз“, заяви външният министър на ЕС Федерика Могерини, коментирайки дискусията в Турция за възможното връщане на смъртната присъда на фона на неуспешния преврат там.

EU Foreign Affairs Council meeting
Федерика Могерини с Джон Кери

Официален Берлин разкритикува също така „възмутителните сцени на прищевки и отмъщения, които могат да бъдат видени в Турция срещу войници по улиците след проваления преврат.“

Канцлера Ангела Меркел не одобрява действията на Ердоган срещу метежниците
Канцлера Ангела Меркел не одобрява действията на Ердоган срещу метежниците
Турция няма да бърза

На първото правителствено заседание след пуча премиера на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че страната няма да бърза с въвеждането на смъртното наказание.

„Искането на народа ни да се върне смъртното наказание е справедливо и то е със силата на заповед за нас, но ще бъде грешка да действаме прибързано в това отношение“, посочи още турския премиер.

Attempted coup d'etat in Turkey

Турция е страната, която най-дълго води преговори за присъединяване към ЕС. Анкара смята, че причината за това се крие във факта, че християнска Европа не иска да види в своите редици 80-милионна мюсюлманска Турция.

Фактическите преговори за членство, започнали при управлението на Реджеп Ердоган не са отбелязали особен напредък. През първите два мандата от управлението му като премиер на фона на големите икономически успехи Анкара започна да губи интерес от членството към ЕС. Това се разпространи и върху турските граждани, които придобиха по-голямо самочувствие и дори започнаха да смятат, че подобно членство не е нужно на страната. В момента това самочувствие е разклатено на фона на икономическата криза, гражданската война с кюрдите и терористичните атентати, неуспехите във външната политика след избухването на Арабската пролет и по-конкретно провала в Сирия.

 

- реклама -