Европейска комисия доклад българско гражднаство паспорти области прилагане директиви апартаментгейт мониторинг Тимерманс

Еврокомисията привика руския посланик заради забраната за влизане на служители на ЕС в Русия

Европейската комисия привика руския посланик в понеделник, след като Москва постави осем граждани на ЕС, включително висши служители в Брюксел, в черен списък в отговор на санкциите на блока.

Това съобщиха световните агенции.

Пратеникът на Москва Владимир Чижов „беше информиран за решителното отхвърляне и категорично осъждане от институциите на ЕС и държавите-членки на ЕС на това решение, което е чисто политически мотивирано и няма никаква правна обосновка“, се казва в изявление на ЕС.

Висши служители от Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС по време на срещата „отбелязаха, че ЕС си запазва правото да предприеме подходящи мерки в отговор“, заяви той. В петък Русия забрани влизането на осем служители от ЕС – президентът на Европейския парламент Давид Сасоли и заместник-председателят на комисията Вера Йоурова бяха сред тях – в отговор на санкции заради злоупотреби като затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на Европейския съвет Шарл Мишел и Сасоли осъдиха мерките на Москва като „неоснователни“ в съвместно изявление в петък и заплашиха, че ЕС може да отвърне на удара.

Последният спор с Кремъл идва, когато напрежението между блока и Русия се засили заради Украйна, Навални и експулсирането на дипломати от редица държави-членки на ЕС.

В изявлението се посочва, че служителите на ЕС на срещата „също така припомнят руското експулсиране на чешки дипломати и списъка с така наречените“ недружелюбни държави “ към Русия, като изразяват дълбоката си загриженост за кумулативното въздействие на всички тези решения върху отношенията между ЕС и правителството на Руската федерация „.

- реклама -