мобилни телефони

Еврокомисията предлага нови цени за роуминг на едро

До пет пъти по-ниски цени за роумингна едро“ предложи Еврокомисията днес, съобщава Ройтерс. Това са таксите, които си разменят мобилните оператори, когато техни клиенти разговарят в чужбина. Мярката е още една стъпка в премахването на роуминга в рамките на съюза, което трябва да се случи през лятото на следващата година, така че и операторите да не реализират загуби.

Комисията предлага максимална цена от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент за текстово съобщение и 0.85 цента на мегабайт данни от мобилен интернет. В момента цените са около 5 цента за разговори, 2 цента за SMS-и и 5 цента за мегабайт данни.

Еврокомисарят по цифрови пазари Андрус Ансип казва: "Догодина по това време ще кажем сбогом на таксите за роуминг"
Еврокомисарят по цифрови пазари Андрус Ансип казва: „Догодина по това време ще кажем сбогом на таксите за роуминг“

Ройтерс коментира, че инициативата вероятно ще се сблъска със съпротива в рамките на 28-те страни членки на ЕС. Оператори в страни с много входящ трафик като  популярните туристически места Испания, Гърция и Франция искат цените на едро да са достатъчно високи, за да се компенсират разходите по обслужването и за инвестиции в мрежи, които се ползват от милиони чужденци.

На другия полюс са държави с ниски цени за вътрешни разговори и граждани, които пътуват много из Европа – предимно Балтийските републики и страните от Източна Европа. Те са на мнение, че ако роумингът бъде премахнат, без да са намалени преди това цените на едро между операторите, те ще бъдат принудени първо да вдигнат цените на националния си пазар, за да компенсират разликата.

Засега схемата предвижда на 15 юни 2017 г. с отпадането на роуминга операторите да могат да налагат ограничение за потреблението от чужденци в техните мрежи с цел да не се злоупотребява с новия режим. Освен това, ако не успеят да  компенсират разходите си, те ще вдигнат цените на националния пазар.

- реклама -